Siirry sisältöön

Työpajat etänä – tehokasta mutta hauskaa yhteiskehittämistä

Nuorten digitaaliset tukipolut – 3X10D -hankkeessa otettiin taas yksi harppaus eteenpäin, kun yhteiskehittämisen työpajat pyörähtivät käyntiin.

Takuusäätiön Minna Markkanen ja Venla Toivonen sekä Erkki Ukkola Martoista miettimässä nuorelle tulevaa Talous-osion palautetta yhdessä Reetan ja Reijan kanssa.

3X10D-elämäntilannemittarilla nuori voi arvioida elämäntilannettaan kymmenen elämänalueen kautta. Työpajoissa muotoillaan 3X10D-itsearvion jälkeistä palautetta ja mietitään nuorelle tarjottavia tukipalveluita yhdessä kehittämiskumppaneina olevien järjestöjen ammattilaisten kanssa.

Jo keväällä tehty päätös syksyn työpajojen etätoteutuksesta kannatti. Yhteiskehittämisen työpajoista vastaava palvelumuotoilija Reetta Alanko pohti ja kävi kesän aikana läpi etänä toteutettavia ratkaisuvaihtoehtoja ja päätyi Mural-alustan käyttöön.

 

”Olin tuossa aamupäivän kuivassa seminaarissa ja mietin näitä työpajoja lämmöllä. Nää on kyllä olleet tosi hyviä.”

Palautetta nuorille elämäntilanteesta

Hankkeessa odotettiin jännityksellä, mitä yhteistyökumppanit tuumaavat Reetan luomista Mural-pohjista ja käyttäjälähtöisen kehittämisen ajatuksella etenevistä kahden tunnin työpajasessioista.

Ensimmäisessä työpajassa tavoitteena oli 3X10D-itsearvion jälkeisen palautteen luominen nuorelle. Toisessa työpajassa haettiin palveluita, joihin nuorta voitaisiin kussakin tilanteessa ohjata. 3X10D-elämäntilannemittarin kehittämistyön perusteella tiedettiin, että vastaajat – ja näin ollen myös palautteet – voidaan jakaa kolmeen kategoriaan ns. liikennevalojen mukaisesti.

Työpajoissa edettiin käyttäjälähtöisesti pohtimalla esimerkiksi 0-5 arvosanan antavan nuoren tunnetiloja, toiveita ja tarpeita, ja vasta sen mukaan edettiin palautteiden ja jatko-ohjautumisen suuntaan.

”Työpajoissa on saavutettu yhteiskehittämiselle asetetut tavoitteet loistavasti. On ollut ilo kuunnella järjestöissä toimivien ammattilaisten innostunutta palautetta Reetan fasilitoimalle työskentelylle”, hymyilee projektipäällikkö Reija Paananen.

”Tää oli hauskaa. Tuntui että sai jotain oikeesti aikaiseksi.”

Etätyöpajoja kommentoitiin mm. ”hauskasti toteutetuiksi”, ”motivaatiota, työn iloa ja intoa lisääviksi”, ”parhaaksi pitkään aikaan”, sekä ”mukavaksi ja tehokkaaksi työskentelyksi”.

Työpajoissa on kiteytynyt upealla tavalla yhteiskehittämisen ajatus: ammattilaisten yhteen hiileen puhaltaminen parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Näiden kokemusten ja palautteiden myötä Nuorten digitaaliset tukipolut – 3X10D -hankkeessa jatketaan samalla hyväksi havaitulla linjalla ja kehitetään yhteiskehittämisen työtapoja entistäkin paremmiksi.

Reetta Alanko suunnitteli etätyöpajojen yhteiseen työskentelyyn sopivat Mural-pohjat palvelumuotoilua hyödyntäen.