Siirry sisältöön

Turvaton lapsuus kummittelee taustalla

Kuvassa on kuvitteellisen Jaanan tarvitsemat tukipolut nuoruuden huostaanoton jälkeen omilleen muuttamiseen ja ahdistuksen tunteista selviämiseen ammattilaisten avustamana. Kuva on pienoiskuva Jaanan tukipolut -kaaviosta, joka löytyy sivulta pdf:nä.

Jaana, 19, otettiin huostaan yläkoulun alussa lukuisten lastensuojeluilmoituksen jälkeen. Ensisilmäyksellä Jaana on selvinnyt hyvin, mutta onko se koko totuus?

”Olin asunut 18 eri osoitteessa ennen kuin muutin 17-vuotiaana omilleni. Tuntui uskomattomalta kokea ensimmäistä kertaa elämässäni, että kotona on turvallista olla.

Lapsuudessani äiti joi arkisin isän ollessa työmatkoilla, ja he joivat yhdessä viikonloppuisin. Piileskelin komerossa ja pöydän alla paossa tappeluita ja väkivaltaa. Sosiaaliohjaaja kävi kotikäynneillä, mutta vanhempani siivosivat ennen hänen tuloaan ja esittivät, että kaikki on hyvin.

Asuin jonkin aikaa setäni luona ja välillä turvakodissa. Kerran minut otettiin lastenkotiin asumaan puoleksi vuodeksi, jonka jälkeen muutin taas isän luo. Tappelut kotona jatkuivat, ja olin vuorotellen mummon, äidin ja isän luona sen mukaan, kuka oli vähiten humalassa.

Yläkouluikään mennessä minusta oli tehty 17 lastensuojeluilmoitusta. Minut otettiin huostaan 13-vuotiaana, ja asuin seuraavat 4 vuotta sijaisperheessä. Kuri oli tiukkaa ja ilmapiiri kylmä, mutta elämä oli rauhallista.

Suoritin peruskoulun jälkeen kaksoistutkinnon, ja opiskelen nyt ammattikorkeakoulussa kaupallista alaa. Saan ajoittain paniikkikohtauksia ja minua ahdistaa. En silti halua hakea apua. En koe olevani sairas ja elämäni on parempaa kuin koskaan aiemmin.”

Jaanan tarinaan on yhdistetty aineksia eri nuorten kokemuksista, joita kerättiin Nuorten kevyet palvelupolut -hankkeen työpajoissa syksyllä 2018. Nuorten henkilöllisyyden suojelemiseksi hanke ei julkaise yksittäisten nuorten tarinoita

 

Luotettava juttukaveri kulkee vierellä

Perheiden tulisi saada tukea muutenkin kuin kriisitilanteessa. Lastensuojelutaustaiset nuoret tarvitsevat erityisesti luotettavaa henkilöä, joka kulkee rinnalla ja jonka kanssa voi keskustella tulevaisuudesta.

Lastensuojelussa tuettiin koko perhettä

  • Tilanteen seuraaminen säännöllisten kotikäyntien kautta
  • Intensiivinen tuki ja kuntoutus alkoholismiin Jaanan vanhemmille
  • Tuki koko perheelle perhetyöstä ja kotipalveluista

Alakoulussa oppilashuoltoryhmä tarttui toimeen

  • Opettaja huomasi, että Jaanan koti ja huoltaja vaihtuivat koko ajan.
  • Luokanopettaja kuulosteli Jaanan kuulumisia luontevan tilaisuuden tullen.
  • Oppilashuoltoryhmä selvitti tilannetta sosiaalitoimen ja lastensuojelun kanssa.
  • Jaanan asumistilanteen kartoitus, tarvittava tuki äidille, isälle ja mummolle

Lukiossa Jaana sai keskusteluapua ja vertaistukea

  • Keskusteluapua koulupsykologilta
  • Tukihenkilö itsenäistymiseen ja aikuistumiseen
  • Vertaistukiryhmää, jossa voi puhua tunteistaan ja saada tietoa ahdistuksen hoidosta

 

Noin joka 5. lapsella on mielenterveysongelmista kärsivä vanhempi. (Kansallinen syntymäkohortti 1987, THL)

 

Voit ladata käyttöösi pdf-tiedostot Jaanan tukipolusta, tarinasta ja ratkaisujen tiivistelmästä.